4 dolog, amit nem tudtál a spanyol csempéről

A spanyol csempe története izgalmasabb, mint gondolnád. Hoztunk néhány érdekességet, mely ízelítőt ad az Ibériai-félsziget kultúrájából. Garantáljuk, hogy azonnal kedvet kapsz egy spanyolországi körúthoz!

1. A spanyol csempe mór hódítással került Európába 

A VIII. századtól a XVI. századig az Ibériai félsziget déli részét a mórok uralták. Egy muzulmán vallású népről beszélünk, akiknek az európai jelenléte az 1492-ben, Granada visszafoglalásával befejeződő reconquistával ért véget. A reconquista a spanyol-portugál történelemben a IX. századtól a XV. századig tartó hosszú harcokat jelenti. Ezek a háborúk a mór uralom eltörlésére irányultak. Valójában egy több évszázadig tartó ellenállásról és szervezett hadjáratok sorozatáról beszélünk. 

Ez alatt az időszak alatt azonban olyan kulturális és művészeti kölcsönhatások alakultak ki, amelynek köszönhetően nem csak a spanyol csempe született meg. Egy új építészeti stílus született, a mudejár stílus. Elnevezése a mórokra utal, de a keresztény építészeti irányzatok, a marokkói hatású, iszlám mór kultúra stíluselemei, valamint a zsidó építészet ötvöződött benne. Olyan gyönyörű épületek jelenítik meg a mudejár stílust, mint a teuer-i katedrális. 

De a mór hódítás kulturális terméke maga a zománcozott csempe is. A maga stílusával, jellegzetes színével és mintázatával.

2. Az Azulejo csempe az alapja

Ezt a csempét, mely a spanyolországi mór hódítás eredményeként született,  Azulejo csempének nevezzük.  Tulajdonképpen a ma ismert spanyol csempe őse. Ez a fajta csempe egyszerre képviseli az arab kultúrát és a mediterrán világot. 

Az Azulejo csempe Spanyolország déli csücskében terjedt el, Andalúziában, majd Sevillában jelentek meg az első csempekészítő műhelyek. Az Azulejo mázas csempe, melyet beltérre és kültérre is használtak. Eredetileg Kínában találták fel, az arabok a 12. században ismerték meg, így hozták el hozzánk Európába, a spanyol uralom alatt.  A csempelapok agyagból készülnek, melyeket a kézművesmesterek mázzal vontak be,  24 órán át égették ki  900 °C-on.

Ez a híres csempe a spanyol csempeként ismert burkolat, mely természetesen sok változáson ment keresztül, modernizálódott.

3. A spanyol csempe kék színéről és jellegzetes mintájáról híres

A spanyol csempe mintája ugyancsak megjeleníti a már említett arab hatást, hiszen geometrikus mintázata, valamint a növényi ornamentika ezt a karaktert őrzi. Mert igen, a hagyományos spanyol csempe díszítése jellemzően szabályos vonalak mentén, geometrikusan kialakított indákból és virágokból áll. Ráadásul eredetileg kék színű volt, annak minden árnyalatát használták az Azulejo csempéhez. Neve is az arab “kék”, azaz “azard” szóból származik. A spanyol csempe egészen a barokk korig volt kék, ebben az időszakban jelentek meg más színek is. Ezek jellemzően karakteresek voltak, piros, sárga, zöld, de még a fekete indák is jellemzőek voltak.

4. Nagyon jó hőszigetelő

A spanyol csempe, vagyis maga a csempe praktikus okból terjedt el a középkorban az Ibériai-félszigeten. Ugyanis nagyon jó hőszigetelő, és a kor építészetében olyan találmánynak számított, amely megoldást jelent egy problémára. Ugyanis a melegben segített hűvösen tartani az épületeket. Ez az oka annak, hogy nem csak beltéri burkolatként használták, hanem az épületek homlokzataira is csempét tettek. A csempével borított épületek dél-Spanyolország, Portugália de akár Olaszország néhány városában is jellegzetes elemei az utcaképnek. 
Ugye milyen érdekes a spanyol csempe története? Ha szeretnéd látni, hogy milyen jó minőségű, stílusos spanyol csempével rendezheted be az otthonodat, bármilyen helyiségről is beszélünk, nézz szét nálunk!