Hogyan válassz konyha csempét?

A konyha csempe kiválasztása akár izgalmas dolog is lehet. Keress olyat, amely illeszkedik lakás stílusához, és minőségének köszönhetően időtálló is.

Ha jó minőségű csempék izgalmas választékából válogatsz, sokkal, de sokkal egyszerűbb és motiválóbb feladat lesz a konyha megtervezése. Megmutatjuk, hogyan válassz csempét a konyhádba!

Milyen csempe a konyha csempe?

Ahogyan cipővásárláskor is figyelembe kell venni, hogy hol akarjuk majd felvenni a lábbelit, úgy elvileg a csempe kiválasztásánál sem mindegy, hogy hova fog kerülni. 

Ahogyan elkülönítünk kültéri és beltéri csempéket, úgy a fali csempék és a járólapok is külön kategóriát jelentenek. És természetesen a helyiség is további differenciát jelent: még ha van is átfedés, többnyire más csempe kerül egy fürdőszobába, egy nappaliba vagy épp egy konyhába.

Napjainkban azonban a legújabb trendek ezek kombinálását preferálják, nem véletlen a beton vagy épp fa hatású csempék divatja sem. Ezen a téren teljes a ugyan a káosz, de lássuk be, hogy mennyire izgalmassá teheti otthonunkat például egy gránit hatású csempe, vagy épp egy elegáns, márványra emlékeztető burkolat a visszafogott, mégis stílusos konyhában. 

Ha nem tudod, milyen típusú hidegburkolatot válassz a konyhádba, akkor mi segítünk: Véleményünk szerint csempe lehet szimplán csempe, azaz egyszerű konyhai falicsempe, mert nem fontos az extrém kopásállóság ebben az esetben. A konyhai hátfalnak tervezett csempék pedig nagyon stílusosak. De választhatsz porcelán burkolatot is, ez egy univerzális megoldás mert erős a kopásállóságuk, és sokszor 0,5% alatti a vízfelvételük, ezért kültérre, beltérre, falra, padlóra is választhatjuk őket. 

Stílus és praktikum

Már-már magától értetődő, de azért nem árt tisztázni, hogy miért olyan fontos, hogy jól válassz konyhacsempét. A rosszul megválasztott csempe későbbi zajos, piszkos, véget nem érő cseréjének réme mindig ott lebeg a döntés meghozásakor.

Ezért annyira fontos a jó minőség, az időtálló, tartós csempe.

Azonban a stílus is számít. Egy otthonnak egységes stílus mentén kell megszületnie, és még színükben is jó, ha harmonizálnak az egyes terek. A lakberendezők azt is javasolják, hogy azonos termékcsaládból válasszunk hidegburkolatot az egyes helyiségekbe. Ezt nem feltétlenül kell ennyire komolyan venni, de tény, hogy akkor lesz igazán stílusos az otthonod, ha valamilyen szinten harmóniára törekszel ezen a téren. 

Ha például valami extrémebbre vágy, formabontó eleganciára, vagány kontrasztokra, akkor a Moonlight termékcsaládunkat imdáni fogod. Visszafogott, meleg színek jellemzik ezt a termékünket, ahol dekorcsempének patchworkot is választhatsz. A skandináv otthonok geometrikus mintája is inspiráló lehet.

A tér növelése konyha csempével

Ha kifejezetten kicsi a konyhád és szeretnéd, ha kicsit nagyobbnak érzékelhetnéd, akkor világos, és ha teheted, hosszúkás, téglalap alakú falburkolatot válassz – mint amilyen a Raku, amit meleg szívvel ajánlhatunk! 

Mindennek a fordítottja is igaz: a sötét csempék vizuálisan szűkítik a teret. 

Ezzel akkor is fontos tisztában lenned, ha nem célod a térhatással játszani, mert ha rossz döntést hozol, akaratlanul is zsugoríthatod a konyhád. 

Szerencsére a világos szín nem merül ki a fehér csempében, ahogy a sötét sem csak feketét jelenthet. Számos világos árnyalatból lehet választani, a bézstől kezdve egészen a halvány rózsaszínig, és a sötét tónusoknak is széles skálája rendelkezésre áll. De merészebb is lehetsz, és igazán egyedi, impulzív otthont teremthetsz némi bátorsággal, például ezekkel a konyha csempékkel.

A lényeg tehát, hogy engedd szabadon a fantáziádat, válaszd az otthonodhoz illő minőségi csempét.