Konyhai hátfalak: így válassz

A konyhai hátfal lehet praktikus problémamegoldás, és lehet design kérdés is. Persze az a legjobb, ha a kettő együtt teljesül. Ehhez mutatunk ötleteket a legaktuálisabb lakberendezési trendek szerint.

A konyhai hátfal funkciója

A konyhai hátfal fő funkciója egyszerű: a konyhapult mögötti falfelület védelme, ezért kell könnyen tisztíthatónak lennie. Hiszen a párától és a fröccsenésektől kell védeni ezt a területet. Erre a legnépszerűbb megoldás a falicsempe. Persze az elmúlt évek lakberendezési trendjei között a hátfal nélküli konyhamegoldások is elterjedtek. Ezek azonban nagy eséllyel nem működnek jól hosszútávon, hiszen a konyhában zajlik az élet, és ez nem maradhat nyomtalanul.

A konyhai hátfalnak emellett nyilvánvalóan van még egy funkciója: dekoráció, a konyha enteriőrjének kiegészítése, a stílus megjelenítése. Hiszen nagyon sokat lehet alakítani az összhatáson a konyhai hátfallal, a szekrényajtók és a fogantyúk stílusával. Sok apró részlet ad egy stílusbeli egységet, és a konyhai hátfal nem apró részlet. Például milyen sokat számíthat egy egyszínű, matt fehér konyha esetében egy élénkszínű konyhai hátfal, melynek színe megjelenik a lámpabúrán vagy a széklhuzaton is. Máris karaktert adtunk az egyszínű, fehér konyhának, anélkül, hogy zavaróan tarkává tettük volna. 

2022/23 lakberendezési trendjei

A konyhai hátfal tehát fontos része lehet az összhatásnak, erősítheti a konyha stílusbeli karakterét. Rengeteg lehetőséget nyújt számunkra arra, hogy izgalmasabbá tegyük a konyha megjelenését, vagy épp tompítsunk az összhatáson. 

Az idei vagy épp a jövő évi lakberendezési trendekre nem úgy kell gondolnunk, mint egy gyakran változó dologra-szabályrendszerre. A lakberendezési trendek ennél statikusabbak. Hiszen mindenki tudja, hogy nem cserélünk félévente konyhai hátlapot, vagy fürdőszoba csempét. Maximum függönyt, szőnyeget és díszpárnát, de ez más téma. Az a lényeg, hogy amikor trendekre hivatkozuk, színösszeállítást vagy stílust javaslunk, akkor inkább inspirációt szeretnénk nyújtani, nem pedig szűk kereteket szabni. 

Egy-egy lakberendezési divatirányzat hosszú évek alatt forrja ki magát, és a lassú változások általában kis dolgokban, mintákban, árnyalatokban jelennek meg. Ezért nem kell megijedni, inkább csak üljünk fel a hullámra, és rendezzünk be egy olyan otthont, amely boldoggá tesz minket.

Milyen színű a trendi konyhai hátfal?

Az utóbbi évek trendjei egyrészt a természetközeli, arra asszociáló natúr színek, mint a szürke, a barna, a terrakotta és persze a zöld. De nézzük is meg ezeket!

Az egyik trendi szín a szürke, melynek a kissé melegebb, földszínűbb árnyalatai is tarolnak most. Ilyen a Baltimore termékcsalád Gris és Taupe porcelánburkolata. De a világos-szürkés, mégis meleg árnyalatú Perla is illeszkedik ehhez a divathullámhoz, mely a maga visszafogottságával a természetességről szól. 

Ha ezeket a natúr, természetes árnyalatokat mégis izgalmassá szeretnénk tenni, akkor erre a most szintén nagyon divatos terrakotta a legjobb megoldás. Az Argillae termékcsalád gyönyörű színei mindenkit magával ragadnak. A Gobi, A Coral és a Terra és ezek változatai (Coccio, Nisus) nagyszerűen mutatnak egy stílusosan berendezett konyhában. 

Nagyon divatosak még a visszafogottan meleg, barnás árnyalatok, melyeket gyönyörűen vonultat fel a legvilágosabb színtől kezdve az Oyster csempecsalád. De szeretjük még 2002//23-ban a zsálya különlegesen tompa zöldjét, vagy a feltűnő mustársárgát is.

Mi a lakberendezés  fő csapásiránya jelenleg?

Nézzük, milyen trendek hatnak most a lakberendezésre, a konyhára, a burkolatokra?

A Sunny Chic

Az idei év a Sunny Chic-ről szól! A nap sugarára emlékeztető sárga, és az azt tompító szürke kombinációjáról, mely akár az árnyékot is jelképezheti. Egy kis fehért is bele lehet keverni, a semleges háttérszín szerepében jól mutathat. Mindezt geometriai alakzatokkal, absztrakt mintákkal és csíkokkal lehet és érdemes kombinálni.

Hogy ez az irányzat hogyan jelenhet meg a konyhában? Például a  Muren termékcsalád szürke geometrikus hátfalával, mely tökéletesen illeszkedik a Sunny Chic izgalmas világába, tökéletesen letisztult, mégis izgalmas látványt nyújt. Mellé pedig jöhetnek a napsárga kiegészítők, például konyhai futószőnyeg, asztalterítő és függöny, valamint semleges, szögletes fehér konyhabútor, és persze világos fa munkapult. 

Még mindig nagyon divatos: a márvány

A márványhatású burkolatok még mindig nagyon divatosnak számítanak. Fekete vagy arany kiegészítőkkel, enyhe art-deco beütéssel, bársonnyal és eleganciával. Mindez a konyhára is igaz lehet. Szerencsére a márvány mintázatú porceláncsempéknek rengeteg színvariációja létezik, ezért exkluzívan elegáns és meghökketnően különleges enteriőröket alkothatunk velük. Igen, a konyhába is. A Domino fekete-fehér kőhatású lapjai kontrasztos mintájukkal, mégis izgalmas megjelenésükkel igazi dekorációként működhetnek a konyhában. Visszafogottabb a Nevada márványhatású lapja, melegebb és hidegebb árnyalatokban is elérhető. Használatukkal a hatás nem marad el: elegáns, enyhén glamour hatású konyhát, vagy épp art-deco stílusú helyiséget is teremthetünk ezzel a termékkel.  

A loft stílus állandóságát mutatja a betonhatás

A loft, azaz ipari stílus New-Yorkból, a művésznegyedből indult ki, ahol átalakított gyárcsarnokokból teremtettek bohém lakásokat. Azóta ezt az életérzést próbálja meg utánozni az ipari stílus, mely a leplezetlen csövekről, kopott téglafalról, fém és beton burkolatokról, vagy épp stílusosan azokra emlékeztető csempékről szól. 

Az Alloy fémhatású lapja tökéletes megoldás egy loft stílusú lakásba, fényes, minőségi és elegáns, mégis a fémre asszociálva teremti meg az utánozhatatlan ipari hangulatot.

Urban junge stílus 

A városi dzsungel stílus lényege, hogy a városi otthonokat élénk, növényekkel és élettel teli természetes terekké alakítsák. A stílus fő elemei egyrészt a zöld szín és a rengeteg dísznövény, valamint a természetes anyagokból készült bútorok és lakástextilek. Ahogy írtuk, egy-egy stílus lassú változásokon, apróbb módosulásokon megy keresztül, ezek a kisebb elmozdulások jelentik a lakberendezésben az éves trendeket. Ennél a stílusnál most feltűnőbb, színesebb elemek, nagyvárosi életérzéssel vegyített kiegészítők jelentik az enyhe elmozdulást. Ezt értsd úgy, hogy a gazdag növényzet és a természetes anyagok jelenléte a stílus fő karaktere, ide illik például a  Vegetal Trend hátfala. A 2022-23-as trend alapján azonban a minták és a színek kicsit megvadulnak, nem nagyon, csak annyira, amennyire a Statuary Venato színes elegáns, gyarmati stílusú dekor hátfalán láthatod.

vegetal trend urban jungle konyha

Tehát láthatod, hogy a konyhai hátfal óriási lehetőséget nyújt arra, hogy egyedivé és stílusossá tedd a konyhádat. Mozgalmas és többszínű hátfalat natúrabb környezetbe, egyszínű vidám, esetleg fényes konyhai falicsempét inkább egy-két másik szín mellé javaslunk, míg a teljesen természetes, tompa árnyalatok mellett szabadabb lehetsz a textilek, konyhabútorok színeivel, mintáival. Találd meg az egyensúlyt, légy kicsit merész, és nézz szét minőségi spanyol csempéink között!