Konyhai hátfalak rusztikus konyhákba

A konyhai hátfal stílusával nagyon jól lehet alakítgatni a tér karakterét. Segítségével egyedi hangulatot  csempészhetsz a helyiségbe. Most megmutatjuk, hogyan néz ki egy trendi rusztikus stílusú konyha!

A rusztikus stílus jellemzői

A rusztikus stílus eléggé tág fogalom, sok mindent takarhat. Lehet rokon a vidéki stílussal, melyet countrynak is neveznek. Hiszen a rusztikus stílus is régi, kopottas, egyszerű és természetes eszközöket használ. Az anyag nyersessége ötvöződik a meleg családi otthon érzésével, így teremt megszokott, mégis egyedi hangulatot a rusztikus tér. Ám a rusztikus nem csak a vidéki parasztházak báját jelenti. Egy középkori kastélyra, modern korunk előtt épült egyszerűbb villára is asszociálhat. 

A rusztikus stílus lehet rokon a vintage-el is, amely a kopottas fával, régi tárgyakkal, és azokkal kontrasztot alkotó horgolt csipketerítőkkel és bazsarózsamintás díszpárnákkal és takarókkal operál. De a rusztikus stílus lehet tökéletes eleme egy eklektikus városi otthonnak is. Egyszerűen csak jól kell megkomponálni a bútorok, formák, színek és minták összjátékát.

Hogy melyek a rusztikus lakberendezés legkarakteresebb jellemzői? Ez a stílus nem szereti a díszes tapétákat, annak ott a neobarokk, vagy a klasszikus polgári otthonok stílusa. Helyette az egyszerű, fehér falak, a testes fagerendák, sőt, a natúran meghagyott tégla jellemzi a rusztikus otthonokat. Nagyon elterjedt például az utóbbi időben a polgári lakásokban az eredeti tégláig visszabontani a vakolatot, ilyenkor a csupasz fal dekorelemként szolgál. Természetes anyagok, főleg természetes textilek egészítik ki a rusztikus otthon berendezését. Sötét fából készült bútorok, melyekre nem jellemző a lakk, vagy a részletes faradás, a könnyed ívek. A burkolat parketta vagy hajópadló, fa hatású járólap. Ezek a stílus legfőbb jellemző. A rusztikus elemekkel játszva izgalmas végeredményt érhetünk el bármilyen otthonban.

konyhai hátfal rusztikus

Kell-e hátfal a rusztikus stílusú konyhába?

Jogos kérdés, hiszen rengeteg olyan enteriőrt láthatunk, ahol a natúr falon egy-két függesztett polc jellemzi a konyhát. Ám, ahogy korábbi bejegyzésünkben leírtuk, a konyhai hátfalnak több olyan funkciója is van, ami miatt nem érdemes lemondani róla. Egyrészt ugyanis a szennyeződésektől véded vele a falat, másrészt viszont a falicsempe kiváló eszköz arra, hogy segítsen az enteriőr stílusának alakításában. 

Egy rusztikus stílusú konyha hátfala egyébként is lehet teljesen egyszerű és natúr, ha azt szeretnéd, hogy a nyitott polcok, és a rajtuk tárolt befőttesüvegek és lekvárok vonzzák oda a tekintetet, uralva az enteriőrt. Ilyen esetben lehet fa hatású hátlapot választani, mint a Rovere csempék, vagy egyszínű, natúr árnyalatot. Például a Brooklyn kőhatású falicsempe passzolhat modern otthon zárt, szögletes konyhabútoraihoz, de természetességének köszönhetően a rusztikus stílus konyhai hátfala is lehet. 

Azonban ha a falicsempe központi szerepet kap stílus szempontjából, akkor nyugodtan lehetsz bátor. Színek, minták sokasága áll rendelkezésedre.

Milyen színű legyen a konyhai hátfal?

Ha vidéki stílusról vagy rusztikus jellegről beszélünk, akkor két lehetőséged van falicsempe terén. Az egyik a teljesen natúr, a funkcióját szinte láthatatlanul ellátó csempe. Ilyen esetben egyszínű fehér, bézs vagy halványbarna, esetleg világosszürke illik az otthonodba. Legalábbis a konyhabútor mögé.  A másik lehetőség pedig a mintás, virágos-geometrikus spanyol csempe, a vibráló patchwork és társai. Ilyenkor a csempe lehet nyugodtan sokszínű. Ám arról a bútorok, kiegészítők függvényében kell döntened, hogy meleg, vagy hideg színeket választasz. A pasztell is jól mutathat, de a rusztikus stílus esetében az egyszínű, sokszor fehér térben nagyon jól mutat egy karakteresebb színvilágú csempe. 

Ilyen lehet klasszikus kék spanyol csempére emlékeztető Fleur  is, melynek fekete mintás változata is van. Mintázata pedig nagyszerűen illik a rusztikus térbe. Ugyanis minta tekintetében Azulejo stílusú ez a csempe. Tehát klasszikus spanyol csempe: geometrikus és virágmintás. Ezzel hozza el akár a magyar otthonokba is a sajátos spanyol életérzést. Mindezt rusztikus hatással vegyítve. Ugyanis ez a csempe akár egy hagyományos spanyol mediterrán country stílusú otthon burkolata is lehetne. 

Ha már kékről beszélünk, választhatunk tompább árnyalatokat. Ráadásul a csempe lehet többszínű is. A Fiorella csempéket például szürkével kombinálják, így színviláguk tovább tompul. Ez azért szerencsés, mert a sok aprólékos minta miatt a nagyon élénk színek túlságosan vibrálnának. 

A rusztikus stílushoz nagyon illik a kopottas hatást. Ezt egyszínű, magasfényű csempével is el lehet érni. A fehér és a kék árnyalatival játszó Grunge kopottas hatása miatt tökéletes dekorációja lehet egy kreatívan megálmodott, mégis merész rusztikus otthonnak. 

Azonban nem csak a natúr színek és a kék léteznek, főleg nem egy rusztikus otthonban. A geometrikus növényi ornamentika nagyon jól mutat többszínű, kék-zöld, sőt, pirossal és türkízzel is kombinált konyhai hátlapokon is. Ilyen az Art termékcsalád Cassat modellje, de szinte bármelyik dekorcsempével csodát tudsz tenni a konyhádban. 

Art konyhai hátfal

Vidám minták és mediterrán karakter

Tipikus rusztikus csempe a Village spanyol stílusú csempecsalád összes eleme. A hagyományos mediterrán mintázat mellett a direkt kopottas textúra is erősíti a rusztikus hatást. Egyszerű, letisztult térben nagyon jól tudnak érvényesülni a village csempéből kirakott konyhai hátfalak. Válassz hozzá sötét fát, a fekete mintás csempéhez fekete kiegészítőket. Az összhatás merész és trendi lesz, a loft stílus hangulata és a rusztikus terek egyszerűségének bája összefolyik egy ilyen enteriőrben. 

Ha már virágmintánál tartunk, a Tonality színeivel is kreatív, izgalmas rusztikus teret rendezhetsz be. A Daisy, a Dhalia, és társai meleg színekből összerakott paletta, vagy a hideg árnyalatú zöld-khaki, enyhe türkíz és szürke élénk sárgával bolondított színvilága közül választhatsz. Az eredmény egyszerre lesz színes, vidám, mégsem rikító és élénk, így könnyen teremthetsz mellé színeiben és anyagaiban is melegséget sugárzó enteriőrt. Meghoztuk a kedved egy rusztikus konyhához? Hajrá, légy kreatív! Tervezz meg egy stílusos otthont! Látogass el bemutatótermeink egyikébe, hogy élőben láthasd a csodálatos spanyol csempéket!