Milyen csempe illik egy loft lakásba? Válogatás kínálatunkból

A loft lakás sokak álma, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá a berendezéséhez. Például hogyan kell csempét választani? Igazából az a titok, hogy a loft lakás is sokféle lehet, rusztikus loft, vagy akár teljesen modern. Így a burkolatokat is sokféleképpen választhatjuk ki.

A loft stílusjegyei

A loft lakás egy New York-i divatőrületből nőtte ki magát. Úgy indult, hogy régi gyárépületekben alakítottak ki lakásokat a Soho művészei. Ez az alapelv, tehát egy ipari célból épült épület lakássá alakítása az indusztriális stílus lényege. Ez a funkcióváltás pedig a legnagyobb trend. Lenne, ha lenne rá lehetőség, ezért viszonylag ritka. Persze nem kötelező egy régi gyárcsarnokban élned ahhoz, hogy loft lakásod legyen. Az ipari hatású tárgyak,  dekorelemek megteremtik azt, ami az igazi loft érzethez kell. Melyek a legjellemzőbb stílusjegyek? Például a nagy, nyitott tér, ahol több helyiség funkciója olvad össze. A fémkeretes, osztott ablak, nem csak a lakás ablaka lehet, hanem a térelválasztó, vagy épp dekorelem is lehet a szerepe. 

Sok fém kiegészítőre, szabadon hagyott csövekre és kábelekre, kilógó betonfalra vagy téglára van szükség, ha loft lakást rendeznél be. A fa bútoroknál a sötét szín, például a dió jön be. A fémes árnyalatok vagy épp fekete csövek mindenhol jól jöhetnek. Csak arról ne feldekezz el, hogy egységes kompozícióra, tervszerűségre itt is szükség lesz. Ha rusztikus loft stílust szeretnél, akkor például régies, az iparosodás elejére jellemző, romantikus, szépen megmunkált bútorokra van szükséged. Mellé jöhet a fekete fém, minden, ami sötét csövekre emlékeztet. Régi bútorokat alakíthatsz át, hiszen az újratervezett és új szerepet kapott eszközök is nagyon fontos stíluselemek.

A modern loftnál más a helyzet. Itt a modern formavilág, divatos bútorok és kiegészítők kellenek majd. Persze ipari nyersességgel vegyítve. 

Milyen csempét válassz? Mutatjuk!

Hoztunk néhány csempét falra, padlóra, kültérre és beltérre, inspirációként. A közös bennük, hogy mindegyik jól jön egy indusztriális stílusú lakás kialakításakor. Mert mindegyik beleillik a loft koncepcióba, ha jól használjuk. 

Inspire csempecsalád

Kezdjük egy meghökkentő csempével. Mert a loft lakás néha lehet egy kicsit bohó. Tehát élénk színekkel, lázadó, művészi megoldásokkal, enyhén hippis, élénk beütéssel, és szabálytalansággal is játszhatunk. Hiszen mindez nagyon jól kombinálható a loft stílussal. A fekete fém kiegészítők, és egyszerűbb, letisztultabb elemek kellenek emellé a terrazzo mintás burkolat mellé, legalábbis ha még néhány mélyebb és élénkebb színnel növeled a boho hatást. Az Inspire csempék falra, padlóra, kül-és beltérre egyaránt alkalmasak. Ez a matt csempecsalád ugyanis fagyálló is.

Regal a szürke és a barna árnyalatai

A Regal csempecsalád csempéi monokróm csempék, egy színnek mégis több árnyalatával játszanak. Pont ez teszi olyan izgalmassá az összhatást. Inkább modern loft stílushoz ajánljuk ezt a csempét, melyek konyhába és fürdőszobába is tökéletesen illenek a falra. Kültérre és járólapnak valamilyen hasonló árnyalatú, de egyszerű csempét válassz mellé. A letisztult formák és a fekete csaptelepek nagyon jól illenek ehhez a csempéhez. Egy-két citromsárga kiegészítő nagyon jól megdobhatja a szürke színvilágot. Ha a melegebb kávés árnyalatok felé indulnál, akkor valami hidegebb színt lehet kiegészítőnek választani mellé. 

loft lakás

Sassi, fényes csempe loft lakásba

Az indusztriális stílust nem kell lebutítani. Nagyon sokféle lehet. Például elegáns, fényes csempével és más, luxushatású kiegészítővel is alkothatsz kontrasztot. Az sem szokatlan, ha egy loft lakásban kristálycsillár és fényes tapéta van. Persze ezek mellett jelen kell lennie az indusztirális elemeknek is. Úgy, hogy a kontraszt ellenére mégis harmónia is legyen a térben. Aki az elengáns elemeket is szeretné megjeleníteni loft stílusú lakásában, annak tökéletes választás lehet ez a szürke, mégis elegáns falicsempe. 

Aora, a természet jegyében

A kőhatású lapok stílusa nagyon jól illik ehhez a stílushoz. Az Aora csempe kültérre és beltérre is lerakható, fagyálló. Falra és padlóra is rakhatod. Színvilága szürke, esetleg homokszín-barna, vagy épp a kettő együtt. Elegáns, mégis nyers. Természetes, mégis ipari. Néhány jól megválasztott bútorral és kiegészítővel csodálatos összhatást érhetsz el. 

Dorian, a metál fényével

A fém, és a rozsdás fémburkolatokat direkt a loft stílushoz tervezték a gyártók. Hiszen mi illeszkedne jobban az ipari hatáshoz, mint a fémekkel bevont falak, egy szebb napokat látott gyárra emlékeztetve? Persze mindez csak játék, a metálfényű csempe egyszerre sugallja az említett érzést, miközben fényessége elegánssá is teszi a teret. A Dorian csempével pont ezt érheted el, bármelyik színét is választod. 

Tabor: betonhatású falicsempe

Ugye milyen sokféle lehet egy loft lakás? Burkolata lehet téglára, kőre, és fémre emlékeztető, vagy épp játékos és színes. Sőt, azt még nem is említettük, hogy a rusztikus loft stílushoz még a virágminta is illik, így bátran lágyíthatod az összhatást egy kis növényi ornamentikával. De a nyers beton karakteres megjelenése legalább olyan jó döntés lehet, mindez a tértől, a többi bútortól és a kiegészítőktől függ. Nézd meg ezt a gyönyörű, betonhatású csempét, mely elegánsan minimalista, ezért néhány szögletes, divatos bútor mellett egyszerre kapod meg a modern minimalizmus exkluzivitását, és a loftra jellemző vagányságot.

Ha tehát loft lakást szeretnél megtervezni, akkor nem kell egy sémát választani, sokféle irányba indulhatsz el. Kreativitásodat is használhatod, hiszen rengeteg féle módja van annak, hogy ipari hangulatot csempésszünk az otthonunkba.