Mitől olyan jó a spanyol csempe?

A spanyol csempe egy csipetnyi napfény. Mert a nap mindig a fürdőszobában kezdődik, majd a konyhában folytatódik a reggeli kávéval, ezért különösen fontos, hogy már itt megalapzódjon a hangulatunk, ehhez pedig nincs jobb választás, mint a spanyol csempe. Járjuk körül kicsit a témát, vizsgáljuk meg, hogy miért nem lő mellé az, aki spanyol csempét választ!

Spanyol életérzés

A spanyol életérzés sajátja, hogy egyszerre energikus, barátságos és szenvedélyes, ezért képes egyszerre feltölteni és kikapcsolni, lendületet adni és ellazítani. A spanyol tradíciók és a spanyol életvitel olyannyira kedvelt és ismert ismérvei Dél-Európának, hogy a világ egyik legkedveltebb turista célpontjává teszik az országot.

De mi a titka a spanyol kultúrának, mi teszi ennyire egyedivé és különlegessé? Mitől olyan vonzó Spanyolország? 

A titok többek között a spanyol történelemben bújik meg. Ahogyan a spanyol ételek, népszokások és mentalitás is hozzátesznek valamit a lenyűgöző mediterrán kultúrához, úgy a spanyol lakberendezés is, melynek egyik kiemelkedő eleme a spanyol csempe.

spanyol

Mediterrán lakberendezés

A jellegzetes spanyolországi hangulat a lakberendezésben is tetten érhető. Akár a kőépületek kicsi ablakaira, akár a bátor színhasználatra vagy épp a kovácsoltvas elemekre gondolunk, máris kicsit közelebb érezzük magunkat a tengerparthoz. Ahogyan a szabadon hagyott gerendák, úgy a boltívek és a hangulatosan kialakított teraszok is semmi mással össze nem hasonlíthatóvá teszik a történelmi régiókat, Katalóniát vagy épp Andalúziát, még ha mutatnak is árnyalatni különbségeket az egyes vidékek.

 

A gazdagon díszített, különleges kerámiacsempék, járólapok szintén hozzájárulnak az egyedi, összetéveszthetetlen hangulathoz és belső építészethez. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a spanyol csempének évszázadokra visszanyúló története van. Nem véletlen, hogy mára önálló fogalommá nőtte ki magát.  

A spanyol csempe múltja

Érdemes visszatekinteni az időben, és a spanyol csempe eredetéről, történetéről szólni pár szót. Megismerve a múltat, sokkal többet tudhatunk meg a jelenről is, sokkal jobban tudjuk értékelni környezetünket.

A díszes, eredetileg szinte kizárólag csak cserépből készült csempék a muszlim világból érkeztek Európába, a mór hódításnak köszönhetően, és a spanyol fazekasok segítségével terjedtek el. Az Ibériai-félszigeten született meg és fejlődött ki a kerámiák díszítése, és évtizedek alatt igazi művészetté érett. 

A spanyol csempét az tette különlegessé az elmúlt évszázadokban, hogy minden kultúrából, stílusból átvett elemeket. Az itáliai mesterek munkái ugyanúgy hatottak a spanyol fazekasokra, mint az iszlám kultúra, hiszen a mórok is hozzátették a magukét, ez mégsem tette eklektikussá a spanyol csempét, csupán hozzájárul sokszínűségéhez.

A burkolólapok díszítésének és készítésének olyan sok módját magukévá tették a hispánok, hogy bárki megtalálhatta és a mai napig megtalálhatja munkáik közt a kedvére valót. Így született meg a mára fogalomnak számító spanyol csempe, ami jelentősen hozzájárul a spanyol életérzéshez, szinte észrevétlenül viszi hírét a spanyol kultúrának és járul ezzel hozzá hírnevéhez.

Sokszínű, mégis karakteres

A sokszínűség és változatosság a mai napig jellemzi a spanyol csempéket, hiszen megőrzött mindent abból a figuratív, ornamentikus stílusból, amelyet képviselt, miközben nyitott a modernitás és a kreativitás felé. Ezért nem csak a mediterrán hangulatot kedvelő, spanyol mentalitást keresőknek tökéletes választás, hanem a bármilyen klasszikus vagy modern stílust előnyben részesítőknek is. 

Kitűnő példája a spanyol csempe annak, hogyan lehet a tradíciót és hagyományt ötvözni az új trendekkel. Minden olyan értéket megőriz, ami az egyediséget és a minőséget biztosítja, mégis képes megújulni. Jó példa erre, hogy a jellegzetes majolika vagy azulejo minta mellett számos kifejezetten modern és kreatív csempét is találunk a spanyol csempék közt.

Mindegy, hogy a fürdőszobába, a konyhába, vagy a nappaliba keresünk csempét, könnyen akad az ízlésünknek és stílusunknak megfelelő spanyol csempe, legyen szó akár fali csempéről, akár járólapról. Aki beton-, cement- vagy kőhatásra vágyik, ugyanúgy megtalálja a neki tetszőt, mint aki fém-, fa- vagy mészkő hatást keres, de a márvány- és textil hatást kedvelők sem fognak csalódni, sőt a metro stílusra vágyók is biztosan tudnak olyat választani, amelyik jól mutat a lakásban. 

Egészen más stílusú csempét és járólapot keres az, aki a letisztultságot keresi, azzal szemben, aki inkább a színes, harsányabb megoldásokat kedveli. Mást fog választani egy kertes ház tulajdonosa, mint amit egy loft lakás lakója. 

Mindez mégsem jelenti azt, hogy ne választhatnának mindannyian spanyol csempét, hiszen minden igényt kielégítően széles választék áll rendelkezésre az egyedi, mégis korszerű spanyol csempéből.

Arról nem is beszélve, hogy akár ugyanaz a stílus is többféleképpen alkalmazható. Például a Calacatta járólap a fürdőszobába, de akár a nappaliba is jó választás lehet. Világos, matt színe egyszerre elegáns és klasszikus, így kölcsönöz nekünk egy kicsit a spanyolok stílusos lazaságából. Hasonlóan jó hangulatot áraszt a Raku csempe, ami változatos színekben és mintázatokban választható, így egyaránt kombinálható falra és padlóra, bárhol jól mutat.

 

Minőséget képvisel

Csempét, járólapot hosszú távra választ az ember, ezért nem csak az a fontos, hogy olyat válasszunk, ami illik a lakás stílusához és kiszolgálja az ízlésünket, hanem az is, hogy hosszú éveken keresztül megőrizze minőségét.

A spanyol fazekasok generációról generációra örökítették át azt a folyamatosan tökéletesedő tudást, ami a spanyol csempét minősége miatt is kiemeli a tömegből. A sokszor kézzel készült, napon szárított csempék rendkívül tartósak és strapabíróak voltak. A hagyomány a modern eszközök mellett is megmaradt. Spanyolországban a mai napig nagy szerepe és kultúrája van a csempegyártásnak, és továbbra is ugyanúgy jellemzi a magas minőség. 

A ma működő spanyolországi gyáraknak ezért a hagyományőrzés miatt is különösen fontos, hogy csempéik mindenben megfeleljenek az európai minősítéseknek és szabványoknak. Aki I. osztályú, minőségi terméket keres, az a spanyol csempék közt megtalálja azt, legyen szó akár kültéri, akár beltéri burkolatról.

A spanyol csempe tartósságának, minőségének és sokszínűségének köszönhetően igazi kuriózum. Elegánssá varázsolja a lakást, miközben őrzi egyediségét, ami annak az egyedi technológiának köszönhető, amivel készítik. Képes egy kis mediterrán hangulatot csempészni az otthonokba és bármilyen helyiséget megtölteni élettel, de ha valaki letisztultságot vár el tőle, azt is megkaphatja – a lehetőségek száma végtelen.

Aki spanyol csempét választ, életérzést választ.Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy egy kis mediterrán napfénnyel töltsd fel otthonod, akkor nézz szét kínálatunkban!