Viva magenta az év színe! Hogyan használd?

Az év színe 2023-ban a Viva magenta. De mégis mit kezdjünk ezzel az impulzív, erőteljes árnyalattal? Hogyan használunk egy ilyen színt? Megmutatjuk, hogy mit kezdj ezzel a lüketető árnyalattal!

A Pantone és az év színe

A Pantone egy festékgyár New Jerseyből, mely mindig is innovativitásáról volt híres. Ők fejlesztették ki a PMS színazonosító rendszert, melynek köszönhetően a tervezők be tudják tartani a színhűséget. Ezt a skálát átvették a grafikusok, designerek, a ruhaipartól a lakberendezésig mindenhol használják. 

A Pantone 2000 óta megválasztja az év színét. Ez egy nemzetközi bizottság dönti el, sok szempont alapján. Az adott év színével üzenni is akarnak. Mivel a színek a kultúránk részei, hiszen az éppen felkapott árnyalatok meghatározzák az öltözködésünket, az otthonaink megjelenését, ezért a szín az adott kor szellemét, hangulatát is tükrözi. Ezért a vibráló, bordó árnyalatok felé hajló viva magenta egy jelzés arról, hogy a szakemberek mit gondolnak a korszellemről, de szűkebb, és kevésbé filozófiai értelemben az aktuális közhangulatról.  A 2023-as évről. A viva magenta lüktető, impulzív, mégis mély szín. Mit akarnak üzenni vele? A Pantone instagram posztja szerint egy új kezdetet, egy új narratívát, bátorságot, a félelmek hátrahagyását, az optimizmust és az öröm felé fordulást. Tiszta lapot, lázadást, erőt. 

Hogyan használd a lakberendezésben? 

Az év színe 2023-ban eléggé erős árnyalat, melynek felhasználásához nagy merészség kell. Két utat választhatsz. Az egyik szerint domináns színként használod fel, akár burkolat, festék vagy csempék területén is. A másik megoldás, ha inkább kiegészítőszínként alkalmazod, semlegesebb árnyalatok mellé. Nézzük!

Kiegészítők és fő színek?

Ha szeretsz kockáztatni, akkor használj bátran ilyen impulzív, lüktető színt egy főfalra a nappaliban, konyhai hátfalnak, esetleg a fürdőkádat borító csempének, vagy akár az egész fürdőszoba falra. De dönthetsz úgy is, hogy semlegesebb árnyalatok mellé használod. Kontrasztot teremtesz egy egyszerű, egyszínű térben, ekkor használhatod a fehéret, vajszínt, szürkét. 

Bátran használhatod a fekete mellett is a rózsaszínes árnyalatokat, vagy épp a bordós viva magentát!

Úgy is dönthetsz a színek választásakor, hogy semleges színekkel alapozol. Minden, ami végleges, egyszerűbb színvilágú: A fürdőszobacsempe, a konyháfal és a járólap,a szobák fala. A csempe így például visszafogott, betonhatású szürke, esetleg hidegszínű, tompa kőszín, mint például a Ground Grey, esetleg Snow, vagy épp . Mint ez a konyhai járólap, hátlapnak pedig egy . De még a nappalit is berendezheted így. 

Bárhova választhatsz elegáns márványhatású csempét, világos, vagy akár vagány fekete színben is. A Desert szürke márványos csempéje mellett ütős lehet a viva magenta lobbanása.De hogy jelenik így meg az energikus viva magenta? A kiegészítőkben! A függöny, az asztalterítő, a nappaliszőnyeg vagy a puff. Az arányokat te választod ki, de a kevesebb néha több, a magentánál talán a 70-30 vagy a 80-20 aránya lehet tökéletes. Hisz a magentát kiemeljük, ezért nem kell túl sok belőle. 

Használd a színkört

De nem csak egy semleges és egy karakteres szín párosításával győzhetünk. Lehet két karakteres színed is, melyet esetleg egy harmadik, visszafogott árnyalat tompít. Ilyenkor meg kell keresni a főszín komplementerét. Mi a viva magenta komplementere? A menta. Minél telítettebben használod a viva magentát, annál telítettebb legyen a komplementer szín is. 

Így például a viva magentát nagyszerűen kombinálhatod a Brianna kollekció valamelyik acqua dekorcsempéjével, persze csak ha a stílus is passzol. 

Ha inspirációt, esetleg konkrét tanácsadást szeretnél, akkor nézz szét az M3-as áruházunk kiállítótermében. Ígérjük, hogy nagyszerű élmény lesz, spanyol hangulattal, sok-sok kedvességgel, kávéval és gyömbéres italokkal. Na és persze nagyon profi lakberendezőkkel, akik akár a színek kiválasztásában is segítenek!