A spanyol csempe múltja

„Ha spanyol csempe, akkor Ardiente” – szoktuk mondani. De vajon miért vagyunk erre ennyire büszkék? Többek között azért, mert a spanyol csempe múltja egyedülálló. Hogy miért? A bejegyzésből kiderül!

A spanyol csempe

A belsőépítészetnek vannak olyan elemei, amelyekről félreérthetetlenül látszik, hogy melyik kultúrához kötődnek. Az avatott szem számára nincs ez másképp a spanyol csempével sem. 

(Olvastad már a 4 dolog, amit nem tudtál a spanyol csempéről című írásunkat? Ha még nem, kattints ide, és fusd át: számos érdekességet találsz benne a spanyol csempe múltjáról is.)

A spanyol csempék története hosszú múltra tekint vissza. Az először Dél- és Kelet-Spanyolországban megjelenő spanyol csempék kezdetben valódi műalkotásnak számítottak (igaz, talán nem túlzás azt mondani, hogy ez ma sincs másként). 

Templomok, paloták falait, teraszait, szökőkutakat díszítettek, és olyan jellegzetes hangulatuk volt, ami magával ragadott mindenkit. Ekkoriban még szinte kivétel nélkül élénk színek és szokatlan színkombinációk jellemezték őket. 

A spanyol csempe hódítása

A 17. század után azonban csökkenni kezdett irántuk az érdeklődés. Ez a visszaesés azonban nem tartott sokáig. Felfedezték őket maguknak a latin-amerikai és más spanyol nyelvű országok lakói. Megnövekedett a kereslet a spanyol csempék iránt.

Ekkoriban kezdett el a művészet felől a funkcionalitás felé elmozdulni a spanyol csempék gyártása. A csempe tartóssága fontos szemponttá vált. Ez azonban nem jelentette azt, hogy az esztétika háttérbe szorult volna.

Aztán a 20. század rátett erre még egy lapáttal. Felértékelődött a higiénia, és ez a könnyen tisztítható és fertőtleníthető csempék malmára hajtotta a vizet. A spanyol csempék pedig emellett végig megőrizték egyedi hangulatukat és jó minőségüket: valószínűleg ennek köszönhető, hogy a mai napig töretlen a népszerűségük.

Nem véletlen, hogy a mai napig trendformáló és igen kedvelt minden spanyol csempe. Legyen szó akár fürdőszoba csempéről, akár konyhai csempéről, vagy nappali csempéről, valamint kültéri csempéről, a spanyol csempék iránti érdeklődés nem lankad. Ha olyan ember házába lépsz be, akinek fontos az önkifejezés és a dizájn az otthonában is, akkor a falakat vagy a padlót spanyol csempe, illetve járólap fogja fedni.

A spanyol csempék jelene

Sok spanyol csempe ma már tömeggyártásban készül, és a sokszínűség jegyében számtalan stílus jellegzetessége megfigyelhető már egyes verziókon. Az a jellegzetes mediterrán életérzés azonban nem változott, amely belőlük árad. 

Így születik híd a történelmi spanyol kultúra egyedi terméke és a modernitás között.

És ennek köszönhető az is, hogy sokoldalúság és változatosság jellemzi a spanyol csempéket. Sikerült megőrizniük a tradicionális hangulatot, miközben nem mondtak nemet az újdonságokra sem. Így nem csak a mediterrán életérzést és hangulatot kedvelők számára tökéletes választás egy spanyol csempe, hanem a modern, a klasszikus és a kreatív stílusok kedvelőinek is.

Aki fém-, fa- vagy mészkő hatásra vágyik, ugyanúgy megtalálja a neki tetszőt, mint aki beton-, cement- vagy kőhatást keres, sőt a textil- és márványhatást kedvelők sem fognak csalódni.

Letisztultságot keresel? Netán figyelemfelkeltő lakást szeretnél? Vagy maradnál a természetes megjelenésnél? Minden esetre lesz egy spanyol csempe, ami tetszeni fog!

Minőség és stílus

És valóban nem utolsó szempont az sem, hogy egy spanyol csempe hosszú-hosszú évekig megőrzi a minőségét. A spanyol fazekasmesterek nemzedékről nemzedékre örökítették át a szüntelenül tökéletesedő tudást, ami a spanyol csempék strapabírására is garanciát jelentett.

A ma működő spanyol gyáraknak ennek a hagyománynak az őrzése miatt is fontos, hogy csempéik mindenben megfeleljenek az európai minősítéseknek és szabványoknak. Ha spanyol csempét választasz, nem csak stílust és karaktert választasz, hanem minőséget is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold Facebook-oldalunkat is, ahol rendszeresen megosztunk hasznos információkat. Ha pedig spanyol csempét szeretnél az otthonodba, ne habozz ajánlatot kérni tőlünk ide kattintva!

 

Forrás: